در سالهای اخیر رژیم غذایی گیاه خواری طرفداران زیادی پیدا کرده است که به دلیل افزایش جمعیت کره زمین و عدم توانایی لازم این سیاره ی خاکی برای تولید گوشت، افراد بسیار زیادی رژیم غذایی خود را از گوشت خواری به رژیم گیاهخواری تغییر داده اند، که این امر موجب می شود علاوه بر حمایت از حقوق حیوانات، بر افزایش طول عمر و بقای زمین موثر باشد.
آشنایی با رژیم گیاه خواری
گیاهخواری یا (Vegetarian) به طور کلی برنامه ی غذایی است که در آن منع مصرف گوشت حیوانات، مهمترین اصل است، اما این رژیم غذایی به قدری گسترده شده است که میتوان با توجه به نوع مصرف مواد غذایی لبنی و گوشتی، آن را در 10 دسته ی مختلف طبقه بندی کرد. گفتنی است که در رژیم گیاهخواری، سبک زندگی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. برای مثال بسیاری از افرادی که رژیم گیاه خواری را دنبال میکنند از پوشیدن لباسهایی که از خز، چرم و پوست حیوانات در آن استفاده شده نیز خودداری میکنند.
تاریخچه ی رژیم گیاه خواری

ممکن است همه ی ما وقتی نام گیاهخواری را می شنویم به این فکر کنیم که این سبک فکری در عصر حاضر شکل گرفته و ریشه ی تاریخی دقیقی ندارد، اما باید گفت که بشر از زمان پیدایش تا قبل از پیدایش آتش و اختراع ابزار برای شکار حیوانات، حدود چند میلیون سال از دوره ی تکامل خود را با گیاهخواری طی کرد. در ادامه می توان به منابع دینی در کشورهای مختلف اشاره کرد که هر کدام اشاراتی به این سبک از غذا خوردن داشته اند. برای مثال در بوداییت کشتن و استفاده از گوشت حیوانات کاملا ممنوع بود مگر آن که بدانند حیوان به خاطر مریضی و نه برای مصرف خوراکی کشته شده است.
در مسیحیت و یهودیت، غذای ایده آل انسان در بهشت عدن، غذای گیاهی عنوان شده است که این خود میتواند اشاره مستقیمی بر تاکید عدم استفاده از گوشت جانداران باشد، البته گفته یم شود که در کتاب تورات آورده شده که پس از طوفان نوح، خوردن گوشت آزاد شد. این نوع از تفکر غذایی بعدها در میان دانشمندان و بزرگان نیز گسترش پیدا کرد. به عنوان مثال: فیثاغورث فردی بود که به طور کامل رژیم غذایی گیاهخواری را دنبال میکذد و گوشت سلاخی شده خوردنی نمیدانست. در ادامه سبک زندگی وی نهضتی به نام اخلاق (غذای) فیثاغورثی شکل گرفت که بر اساس آن هیچ موجود زنده ای نباید سلاخی و خورده میشد. دانشمندان دیگری مانند افلاطون نیز نظراتس مشابه وی داشتند و سبک زندگی خورا د را بر این اساس پیش میبردند. سال ۱۸۴۷ در یک گردهمایی در شهر بندری «رمسگیت» در انگلیس انجمن گیاهخواری (Vegeterian Society) بنیاد نهاده شد و بعدها شعبههایی در سایر شهرهای انگلیس دایر کرد. پس از این گردهمایی اصلاح Vegeterian جایگزین اصطلاح غذای فیثاغورثی شد. در ادامه در قرن 19 و 20 میلادی نهضت های مختلفی برای پیروی ازین سبک غذایی شکل گرفت که موافقان و مخالفان زیادی داشت.
انواع رژیم غذایی گیاهخواری
به طورکلی دسته بندیهای گوناگونی برای تغذیه ی گیاهخواری در نظر گرفته شده است که ما در این مقاله، به دسته بندی کلی آن اشاره کرده ایم:
- رژیم وگان
- رژیم خام گیاهخواری
- رژیم لاکتو (Lacto diet)
- رژیم اوو (Ovo)
- رژیم لاکتو اوو
- رژیم پسترین (Pescatarian)
- پولو پسترین (pollo-pescatarian)
هرکدام از رژیم های گیاه خواری محدودیت های متفاوتی را دارند. تغذیه ی گیاه خواری متناسب با شرایط بدنی و محیطی افراد، برنامه ی غذایی متفاوتی دارند که در بالا به هفت نوع آن اشاره شد.

مضرات و معایب رژیم گیاه خواری
هر رژیم غذایی اگر کامل نباشد و برخی مواد غذایی از آن حذف شود، ممکن است آسیب هایی به بدن وارد کند. همچنین به خاطر عدم مصرف برخی از مواد غذایی، برای بدن مفید باشد. رژیم گیاهخواری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش به مواردی از مضرات و فواید این نوع از رژیم اشاره میکنیم.
۱. فواید رژیم گیاه خواری
رژیم غذایی گیاهخواری می تواند مزایای زیادی برای سلامت افراد داشته باشد همچون:
- افزایش ایمنی بدن
- کاهش ریسک ابتلا به سرطان
- کاهش بیماری های قلبی و عروقی
- کمک به کاهش شدت بیماری های روحی و روانی
- کمک به رفع یبوست، واریس و تبخال
- کمک به درمان بیماری های نظیر دیابت، تیروئید و…
همانطور که اشاره شد، رژیم غذایی گیاهخواری در صورتی که به درستی اجرا شود، می تواند شادابی و سلامتی و تناسب اندام را برای شما به ارمغان بیاورد.
۲. مضرات رژیم غذایی گیاهخواری
در کنار فوایدی که رژیم گیاه خواری دارد، طبیعتا با حذف وسیعی از گروه های غذایی، مشکلاتی را ایجاد می کند همچون:
- کاهش جذب کافی آهن
- محدودیت مواد غذایی
- امکان ابتلا به سرطان کولورکتال
- کاهش تراکم استخوان
- کاهش جذب کامل مواد مغذی

سخن آخر
امروزه افراد بسیار زیادی برای داشتن زندگی سالم، کاهش خشونت در جهان، حفظ محیط زیست، تناسب اندام و سلامت بدن، رژیم غذایی گیاهخواری را دنبال میکنند. اما اینکر با یک حقیقت جالب، جنبه کاهش خشونت در رفتار انسان به وسیله رژیم گیاه خواری را کامل رد می کند.اگر فکر می کنید رژیم غذایی گیاهخواری می تواند شما را به به سمت سلامتی ببرد و در مقابل دیگر حیوانات و بقای زمین احساس مسئولیت می کنید، مشاوران تغذیه کلینیک هویج می توانند با برنامه ی غذایی درست و اصولی به شما کمک کنند.
بدون دیدگاه