لاغری بیش از حد به اندازه چاقی مفرط میتواند آزاردهنده و حتی خطرناک باشد. شاید در نگاه اول، رژیم چاقی چندان معنا و مفهومی نداشته باشد زیرا تصور عمومی برای افزایش وزن، خوردن هرچه بیشتر و بیشتر است! اما این روش غیر اصولی صرفا موجب افزایش توده چربی و از دست دادن تناسب اندام میشود.
برنامه غذایی برای چاق شدن، مصرف غذاهای پرکالری و بیارزش را محدود کرده و بر مصرف مواد غذایی که به عضلهسازی کمک میکند تاکید دارد. در رژیمهای چاقی، تاثیر مکملهای دارویی در روند افزایش وزن ثابت شده است. اما استفادهی خودسرانهی آنها به هیچوجه توصیه نمیشود.
رژیم افزایش وزن کلینیک هویج به شما کمک میکند تا با در نظر گرفتن ویژگیهای شخصی مثل قد و میزان چربی، برنامه غذایی مخصوص به خود را برای رسیدن به وزن ایدهآل دنبال کنید.
محاسبه BMI گام نخست برای دریافت رژیم چاقی
برای رسیدن به یک رژیم افزایش وزن کارآمد، قدم اول محاسبه شاخص توده بدنی یا همان بی ام آی (Body Mass Index) میباشد. این فرمول به ظاهر ساده که توسط دانشمند بلژیکی، آدولف کوتله (Adolphe Quetelet) ابداع شد؛ به مقایسه وزن و قد فرد میپردازد و نقش مهمی در تعیین رژیم چاقی در افراد دارد.
برنامه غذایی برای چاق شدن، بسته به وزن، ژنتیک بدن، میزان سوخت وساز و متابولیسم در افراد متفاوت است و به همین خاطر توصیه میشود، برای دریافت یک رژیم اثربخش، حتما از یک متخصص تغذیه، مشاوره بگیرید.
رژیم چاقی برای چه افرادی لازم است؟
بدن هر انسان بالغ به طور طبیعی روزانه چیزی در حدود ۲۰۰۰ کالری نیاز دارد و البته ممکن است که این میزان متناسب با وزن و قد اشخاص، جنسیت و نوع فعالیت روزانه آنها کم یا بیشتر شود. پس چنانچه شخص با توجه به شاخصههای موجود و معیارهای وزن مناسب، دارای کمبود وزن و یا لاغری مفرط باشد، میتواند از رژیم افزایش وزن و چاقی بهرهمند گردد.
چه مقدار کالری مصرف کنیم تا چاق شویم؟
همانطور که اشاره شد بدن هر انسان بالغ نیاز به ۲۰۰۰ کالری در طول روز دارد و دریافت کالری مازاد بر نیاز بدن، میتواند باعث افزایش وزن شود. اگر قصد اضافه کردن وزن به شیوه صحیح و منطبق بر اصول پزشکی را دارید، بهتر است بدانید مصرف روزانه ۳۰۰۰ کالری به شما کمک خواهد کرد تا به صورت ایمن، به وزن دلخواهتان برسید.
کالری مورد نیاز بدن شما بر اساس چه عواملی مشخص میشود؟
- جنسیت ( مردان به طور معمول ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر از زنان هم قد در هنگام استراحت کالری میسوزانند.)
- سن (میزان کالری هایی که در زمان استراحت میسوزد با افزایش سن، کاهش مییابد.)
- قد (هرچقدر قد فرد بلندتر باشد، به کالری بیشتری برای حفظ و افزایش وزن نیاز است.)
- فعالیت (نوع فعالیت روزانه و فضای کار در افزایش نیاز به کالری موثر است.)
کالری مورد نیاز بدن در طول روز چیزی در حدود ۱۶۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری برای زنان بالغ و ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ کالری برای مردان بالغ میباشد. پایین ترین میزان برای افراد کم تحرک و بیشترین میزان برای افرادی با تحرک و فعالیت بدنی بالا میباشد.
بهترین صبحانه ها برای افزایش وزن کدامند؟
کالری روزانه مورد نیاز با وزن و فیزیک بدن ارتباط مستقیم دارد و بسته به اندازه و حجم بدن و سطح فعالیت هر فرد ممکن است حتی به بیش از ۳۰۰۰ کالری در روز هم نیاز پیدا کرد. تخمین های موجود بر اساس میانگین قد و وزن برای زنان و مردان بالغ است. زن با ۱۶۳ سانتیمتر قد و ۵۷ کیلوگرم وزن و مرد با متوسط قد ۱۷۸ سانتیمتر و ۷۰ کیلوگرم وزن.
چه افرادی نیاز به رژیم غذایی ۳۰۰۰ کالری دارند؟
دلایل مختلفی برای افزایش وزن وجود دارد، به طور مثال:
۱- افراد لاغری که بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) وزن بدن آنها پایین تر از حد نرمال است.
۲- ورزشکارانی که قصد افزایش وزن و عضلهسازی دارند.
۳- افرادی که وضعیت سلامتی مناسبی ندارند (بیماران سرطانی، عفونی و یا افرادی که جراحی های سختی را پشت سرگذاشته اند.)
۴- زنانی که قصد باردار شدن دارند.
مضرات کمبود وزن برای سلامتی چیست؟
علاوه بر چاقی که یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان میباشد، کمبود وزن هم به همان اندازه میتواند سلامتی افراد را به مخاطره اندازد. طی مطالعات صورت گرفته، کمبود وزن احتمال خطر مرگ زود رس در مردان را تا ۱۴۰ درصد و زنان را تا ۱۰۰ درصد افزایش میدهد. درصورتی که خطر مرگ زود رس بخاطر افزایش وزن و یا چاقی، ۵۰ درصد میباشد. پس می توان نتیجه گرفت که کمبود وزن به مراتب خطرناکتر از افزایش وزن است.
افرادی که دچار کمبود وزن میباشند، بیشتر در معرض ابتلا به ضعف و اختلال در سیستم ایمنی هستند. کمبود وزن همچنین باعث احتمال افزایش بیماری های عفونی، پوکی استخوان و شکستگی، ناباروری، تحلیل ماهیچهها و زوال عقل میگردد. بهتر است از رژیم های غذایی و درمانی که متخصصین تجویز میکنند استفاده نمایید.
برای افزایش وزن و گرفتن رژیم چاقی از کجا شروع کنیم؟
در اولین گام و پیش از شروع رژیم چاقی بهتر است برای انتخاب رژیم صحیح از یک مشاور و متخصص در امر تغذیه کمک گرفت. همانطور که پیش تر اشاره شد، سن، قد، وزن، ابعاد بدن، جنسیت و نوع فعالیت روزانه در نوع رژیم چاقی و برنامه غذایی برای چاق شدن تاثیر مستقیمی دارد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، شرایط سلامت بدن میباشد، چرا که وضعیت فیزیک بدن در افراد متفاوت است، شاید برخی افراد نسبت به مصرف بعضی از مواد غذایی دارای آلرژی و حساسیت باشند. به طور مثال ممکن است سیستم گوارشی شما با مصرف شیر دچار مشکل شود، وجود لاکتوز موجود در شیر باعث ایجاد اسد لاکتیک و التهاب دستگاه گوارشی خواهد شد.
هر برنامه غذایی برای چاق شدن مناسب نیست، توجه نکنید!
یکی از مواردی که باعث عدم نتیجه گیری در زمان رژیم چاقی میشود، عدم توجه به شرایط بدنی و سبک زندگی در افراد است. در برخی موارد نیز استفاده از رژیم های موجود در وب سایتها و فروش برنامه غذایی چاقی و انواع رژیم های چاقی باعث میشود تا فرد به نتیجه مطلوب نرسد.
چطور به وزن دلخواهمان برسیم؟
اگر قصد افزایش وزن دارید، بهتر است از مسیر درست و با برنامه غذایی مناسب برای افزایش وزن اقدام کنید، زیرا شما با مصرف نوشابه، غذاهای پر چرب و انواع شیرینی میتوانید وزن اضافه کنید؛ اما این اضافه کردن وزن نه تنها به شما کمک نمیکند، بلکه برای سلامتی نیز بسیار مضر است. در این روش شما تنها با افزایش توده چربی در بدن و به ویژه در ناحیه شکم و پهلو تنها ظاهری بد خواهید داشت؛ بنابراین مصرف غذاهای سالم همراه با سبزیجات، سبک زندگی سالم، ورزش و رژیم چاقی، نقش بسزایی در سلامتی و افزایش وزن شما خواهند داشت. به این نکته توجه داشته باشید که افزایش وزن بهتر است آهسته و پیوسته صورت گیرد تا سلامتی شما به خطر نیفتد.
سخن پایانی
ما در این مقاله به طور کامل به سوال رژیم چاقی چیست پاسخ دادیم و توضیح دادیم که برای افزایش وزن و رژیم چاقی، بهتر است پیش از هرکاری از یک متخصص تغذیه مشاوره بگیرید. داشتن یک برنامه غذایی برای چاق شدن، مستلزم شناخت از وضعیت سلامتی بدن، جنسیت، سن، قد، میزان نیاز بدن به ویتامین و پارامترهایی است که در برنامه غذایی چاقی هر فرد می تواند متفاوت باشد. پس یادتان باشد به صرف داشتن یک رژیم چاقی، امکان موفقیت شما پایین خواهد بود.
بدون دیدگاه